Wednesday, January 28, 2015

:: Review holiday di Genting- part 1 ::

Assalammualaikum

hai korang ya ampun lamenye pika xupdate cerita kat blog kesayangan ni. Makin kekurangan idea la. sekarang ni rajin blogwalking je. Okey la back to the story kali ni pika nak review cerita pika bercuti ke genting last weekend. it's awesome short vacay (hekk...elleh genting jer pun).



Kami memulakan perjalanan jam 10.45am from kajang..just take about 1 hour and 30 minute termasuk jamd yer. toll pulak 2 tol , rm0.90 tul batu 9 kot, lagi satu tol gombak rm5. pika sampai atas lebey kurang 12.30tgh hari. try dulu carik hotel sbb check in time kul 3. dah jumpe hotel kami turun ke strawberry farm pulak.

Strawberry Farm


Ni dekat entrance strawberry farm..sekarang ni susah betul nak snap gambar anak bujang sorang ni. for your info nak masuk strawberry farm ni dah kene bayar yer. RM8 (adult) budak pulak saya xsure sbb hadif masuk xkene bayar sebab bawah 3 tahun. Ingat lagi pika pernah masuk sini tahun 2011 time tue free jer masuk. Sekarang ni sumenyer duit.

ehemm saje nk selfie..sila jgn muntah

 
 


xlame pon kami dekat sini. Plan nk minum teh panas sambil menikmati udara sejuk..tp adoi kat cafe tue ade ular sawa la pulak..memang jangan harap la pika nk singgah duduk situ. Maka kami berangkat la ke hotel semula untuk check in.

Hotel : Awana Hotel & Resort


sumber: incik google


 
At lobby Awana Hotel & Resort

Actually ni last minutes punye plan nak bercuti..Incik suami asyik bising je nk bercuti bertiga katenye..and disebabkan xtau nak g mane pika saje dok google2 hotel kt genting. Plan awal nk tdo kat First World Hotel. tp jangan harap la kalau nk booking last minutes..so pika try bukak laman web Trivago.com ade a few hotel yg still available on 21/12/2014..okey second choice mmg teringin nk tdo kt  Awana hotel & resort, alhamdulillah still available but mahal sikit la,dah name pon last minute kan. Pika book Superior Deluxe include breakfast RM 331.00. Hotel ni bagi pika best, sesuai untuk yang suka kan ketenangan. Check in time kul 3.00pm saja cuba nasib check in kul 2.00pm..Alhamdulillah dah blh masuk..kalau tau kami cuba nasib kul 1.00pm pon tak pa..hahah




Bilik agak besar untuk kami bertiga, ada 2 katil queen, 1 air-cond, kipas syiling and paling syok ade tab mandi.huhu..tapi kami xberendam pon =) . Masuk jer bilik terus solat kemudian bom tido..Plan nak naek genting First World lps asar. Tepat jam 5.00 ptg kami turun untuk tunggu shuttle bus. Kemudahan ini disediakan untuk penginap yang stay di awana.

sikecik ni 1st time naek bus.. patut la senyap jer tido rupenye


Time naek genting ni hujan renyai2 tau..so jalan licin, tue yang pika xberani nak drive naek atas. Kalau korang nak tahu driver bus ni bawak gile cermat..serius xtakut xmacam bus persiaran ,go genting tu mak oii lajunyer bawak..xgayat ker haper dieorg ni!!

Setengah jam je dah sampai atas.shuttle bus turunkan kami dekat lobi 1st world. sampai jer pika call kak shima (jiran lama tp dah anggap mcm saudara). Kak Shima keje kt 1st world hotel so untuk dinner kami malam ini free jer..hihi..kak shima bawak kami makan buffet kat cafe hotel 1st world. wow food die mlm ni syok la..rase jimat yang berganda..tq kak shima

lepas having food kami gi indoor play ground..hadif dah mengedik nak main FYI indoor game rm8/game.kalau amik pakej rm30/full day..



ni xde had masa main la puas2
lps tu kami g solat, selesai solat round satu 1st world tue..lawa la malam2 sbb banyak lampu


 
around kul 9.00pm ++ kami trun semula..tp kami turun xnaek shuttle sbb kak shima willing nk hantar kami ke hotel. Time nk turun ni agak takut jugak la sbb hujan kan..
 
Sampai je bilik hotel bersihkan diri, solat then turun balik sbb nk tgk keindahan mlm kt awana..



nak celebrate christmas kan mesti ade pokok n rusa ni..=)

 
 
okey la nanti kita sambung ke part 2 pulak. Adoi nak habiskan part 1 pon amik mase sebulan =)
 
Till then, daaa 
 




1 comments:

Dewi Aja said...
(Reply)

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)