Tuesday, December 13, 2011

Phuket * Part 1: Welcome to phuket

Bissmillahhirahmanirrohim n Assalammualaikum my dearies reader n silence readers..

Alhamdulillah dapat gak pika nk review one by one pasal percutian budget pika bersame kawan2 tersayang ke phuket..Yes Phuket Island is soooo awesome!! disebabkan pika kt phuket 4days so pika akn divide story ke phuket into 4 entry ya..so sudi2 la bace yer review pika..

First day in Phuket

kami berlepas dari LCCT tepat jam 6.55am waktu Malaysia, alhamdulillah flight kami selamat landing 7.15am waktu thailand..rase mcm kejap jer dah sampai Phuket..


sampai airport Phuket

okey selesai amik beg, sesi tangkap picca bermula..after dat kami kuar daripada airport phuket..so korang jangan risau if korang langsung xde plan rancangan selama di phuket..kenapa?? sbb kt luar airport byk tourist agent, n kalo korang x book hotel lagi pon dieorg leh tlg bookkan ikut budget kita..yap kami ade minta agent tue book kan kami hotel untuk bermalam di patong nanti and kami sewa teksi rate harge dari airport phuket - phuket town 500bath.

Dari airport Phuket - Phuket Town perjalanan kami mengambil mase selama 30 minit. okey sampai jer depan pintu OLD TOWN HOSTEL ( terletak di krabi road). kawan pika fatin cakap weh nape hostel nie mcm rumah pelacuran, haha kelakar plak bile dgr, seriously turun jer daripada teksi pika pon de rase takut..masuk jer hostel tue..alhamdulillah sebenarnyer hostel nie sgt OK!..bilik kami harge 900 bath/nite (RM 90) kami menginap di hostel nie 2 mlm,sgt selesa tau..kebersihan terjamin n siap ade breakfast sekali. bilik saiz sedang2 jer tp selesa ade 1Queen bed, 2 single bed, 2 fan n 1 simple cupboard..

rupa hostel

maaf picca bilik yg sudah bersepah..tp sgt selesa n sejuk!
Masuk jer bilik, kami mmg keletihan semalaman xdpt tdo..rase dah tdo lame tgk jam kul 1pm (Malaysia) means kul 12pm waktu thailand..than kami bersiap2 tuk kuar carik makanan..perut sudah lapar..1st plan penjelajahan kami mahu g Central Festival..so kami ingat nak carik teksi or sewa moto jer..tp xdapat, de sorang uncle bawak tuk tuk nie ajak kami naek tuk tuk die..die charge kteorg dalam 200 bath siap bawak kami round2 area phuket town before turunkan kami ker C.F..uncle tuk tuk n his wife baek tau..


tuk tuk..200bath per trip
uncle tuk tuk bawak kami ke Germ Gallery : kat cnie sape2 yang berminat dgn barangan kemas and pearl sgt la sesuai yer, kami kt cnie dekat 30minit jugak la.kat cnie pika xde beli ape-ape pon..sbb mak pika dah siap pesan jgn beli gelang or yg seangkatan dgnnya..yang sedia ade pon xterpakai..

after dat kami ker Wang Talang..kat cnie pon same  mcm Germ Gallery, tp gallery die lagi besar. dah rase macam kat dalam Mall jer..sori xde picca semasa dlm Germ Gallery n Wang Talang..sbb kt cnie xleh snap picca..

then kami teruskan perjalanan ker Sri Bhurapha Orchid : okey kt cnie kami melawat tempat kilang memproses buah Gajus..okey kat cnie korang blh la tgk macam mane buah gajus dikupas..satu demi satu ok dengan menggunakan mesin khas..kat cnie kte leh rase gajus mcm2 flavour such as original,sweet,bbq, wasabi,okey tue jer yang ingat..pika de beli satu tin BBQ flavour..bagi pika agak mahal la buah gajus kt cnie..ker pika yg salah..dow know.. RM 20/tin yer kawan2..kecik jer pon tin tue..





Seterusnya kami ker tempat memproses madu..kat cnie kami dibawa masuk ker satu bilik kecik, dimana kami akan diterangkan serba sedikit mengenai madu..rupenya macam-macam kegunaan madu selain untuk dimakan..

kemudian destinasi kami ker Phutai Survenior Market : kat cnie sape nk beli survenior2 sangat la bersesuaian..nak kate mahal..biase2 jer..okey la harge die..tp kat cnie xleh nk tawar menawar yer kawan-kawan.



mcm2 nk beli..tp baht ckit!

kemudian sampai jugak la destinasi kami ker Central Festival..

Di enterance Central Festival

 C.F nie kalau kat KL ala-ala Mid, Sunway Pyramid gitu!

sawadeekap!!


bergaya ngan sunglasses yg baru dibeli..murah jer xde jenama..=)
seriously badan terasa sgt penat, kaki sakit so kami decide tuk pulang memandangkan hari sudah mau gelap..time2 kul 6pm lebey waktu thailand tuk tuk, bas mmg susah nk carik time2 camnie, so terpakse la kami naek teksi (toyota camry) dasyatkan mereka keta-keta mewah camnie dieorg buat teksi jer..daripada C.F - hostel kami tambang 200bath/trip..

dalam keta kami minta abang teksi tue bawak kami ke tempat makanan halal area phuket town..sgt susah yer nk carik makanan halal kt cnie..tp Alhamdulillah dpt jugak kami merasa masakan org siam..gerai nie berhadapan dengan Jeffer Steak..menu yg di order adalah of couse tomyam campur, telur dadar, daging masak kicap n sayur kangkung goreng belacan n air total 380bath..sgt puas ati..sedap sgt

perut sudah kenyang kami menuju ke hujung jalan dekat2 ngn area tempat makan td..ade banyak kedai-kedai jual survenior, baju t-shirt, shawl, kain..price die pon sgt berpatutan..klo korang pandai tawar-menawat mmg la sgt untung..mintak jer murah selagi boleh yer.





Dalam kul 10.00pm jam Malaysia kami mau pulang ker hostel..badan sangat-sangat la berasa letih..bsok island hoping menunggu!..so badan perlu berasa segar..

okey end for first day..next is second day in phuket..

till then okies..daaa


4 comments:

Cikpuan rara said...
(Reply)

amboi,smpai patung KFC pon cm tu eh.mmg sungguh ke phuket ni.hehe

dhiera said...
(Reply)

best ye... rasa teringin la plak yunk~

shafika fieka said...
(Reply)

cikpuan rara : tue la pasai..mmg berholiday sungguh

dhiera: blh jer yang..phuket sgt awesome!..pulau die subahanaAllah sgt cantik

~ mizzAmy ~ said...
(Reply)

hye dear,

i reply ur komen regarding mekap+shoe promo kat sini lah ekh. utk ke ipoh extra rm200. tp if akad nikah n sanding hari berlainan, u kena sediakan place to stay. ;)