Thursday, December 15, 2011

Phuket * part 2 :: Phi Phi Island ::

Assalam n yuhuuuu..

okeis skrg pika berkesempatan nk update story about phuket edisi ke 2..so jom bace yuk!

Second day in Phuket

okey seawal 7.00 am jam malaysia so kul 6.00 am jam thailand kteorg bgun pagi..sbb pagi nie pika n kawan2 sudah membeli pakej island hopping + snorkling (beli pakej online kt m`sia, price rm95)..so solat, siap sume kelengkapan, kte org kuar drpd bilik tuk breakfast dulu..

** baek beli pakej island Hopping siap2 drpd mesia, sbb murah..klau beli kt phuket about 1200baht jugak la..

menu breakfast..

dalam kul 7.20am kami bertolak ker Rassada Pier.opsss lupe lak nk mention, transportation ker Rassada Pier sudah include dlm pakej..just tggu jer kt lobby hostel then nnti dieorg pick up bawak ke sane. Rassada Pier xjauh pon drpd hostel kami..about 15 minutes dh sampai..okey dah sampai jer kat Rassada pier, register nama then sudah boley masuk ke dalam Biggest Ferry...



before naik Big Ferry..teruja!

** tips:: masuk jer big Ferry klo nmpak org bwk camera DSLR tue korang sila2 la posing cantik-cantik yer..sbb nnti dh nk ujung pelayaran dieorg de jual picca kte yg dieorg snap before naik ferry..100baht yer hargenya

dok dalam ferry tue about 2 hour ++ jugak la..tp best sgt dpt feeling ala2 org putih =)




1st destination ke Phi Phi Island..kat cnie sape amik sekali pakej snorkeling xpayah turun dulu, sbb dieorg nk hantar org ke pulau tue jer..after dat kami dibawa pegi ke Maya May or  Ton-sai Bay..maaf sbb pika x alert time dieorg announce name tempat tuk snorkeling sbb sgt teruja mau bersnorkeling..gedix..





okey kteorg diberi masa selama 1jam sahaja untuk melakukan aktivi snorkeling..mase dok syok snorkeling nie kne be careful jugak..sebab kat dasar laut tue ade satu binatang yg kuar kan racun..klo terkena kat tapak kaki, seseorg tue akan rase sakit..tp xde la merbahaya..jgn risau kalau korg terkena bisa binatang tue just panggil org2 ferry tu tuk rawat korang.=)

okey lepas bersnorkeling sume kne naik ferry,then kami diberi buah-buahan tuk dimakan (nenas & tembikai) makan la ko puas-puas sumenyer free sambil tue ferry menuju ker Phi Phi Island (part of Krabi Island)..



ape yg kteorg buat kat Phi Phi Island?? ape lg time lunch carik makanan la..sape yg beli pakej nie for lunch pon sudah include dlm pakej yer..so usah risau, n lagi satu yang sgt penting makanan yang disediakan Halal yer.

** Majoriti org di Phi Phi Island muslim..



kt enterance tempat makan


lauk yag disajikan...sedap!

menu buffet die sedap jugak..ke sbb lapar..hehehehe...after makan pika n kawan2 sempat la round2 sekitar phi phi island..turun jap kt pantai dieorg..air laut sgt jernih..


Phi Phi Island


jernihkan air laut die


dalan 2.30 pm time thailand, kte org dh kne naik ferry..next aktiviti adalah  Island Hopping..pusing-pusing pulau..subahanaAllah sungguh cantik la ciptaan Allah S.W.T..rase sgt2 bertuah dapat hidup di bumi Allah nie..






okey dekat2 kul 5pm kami smpai semula kt Rassada Pier..dh de van yang menunggu kami..so naik jer untuk dibawa pulang..

malam hari pulak xkan nk dok bilik jer kan sgt rugi tau..so kami plan nk ke Jatujak Market (lebey dikenali as Nite Market)..before g sane along krabi road ( area2 hostel kami) ade kedai kain..wah rase sgt-sgt teruja bagi b2b mcm pika la kan..tp byk kedai dh tutup..sbb waktu operasi dieorg start 8am - 8pm.. so nmpaknyer kedai2 kain tue akan diterjah keesokkan harinya..

time mlm2 nie mmg payah ckit nk carik teksi, tp Alhamdulillah kami de jumpe sorg hamba Allah nie yg blh bawak kami ke sana..just bayar 100baht jer..sgt la murah..

bersiap nk g nite market, before tue isi air dlm botol dulu

kat Nite Market nie mcm-mcm ade yer..handbeg kulit design ala2 fossil n Esprit, purse, sunglasess, jam, baju, survineor n dll...just sediakan duit jer..

dalam kum 11pm kami dh penat, so mau pulang..again susah nak carik tuk tuk or teksi..keadaan time tue la ujan, masyaAllah..lastly dpt gak teksi..nego harge tambang ok 200baht..abg yg bawak teksi nie baek ok.. kteorg siap mintak murah lagi time dlm kete, last2 die amik 150baht jer..

okey tue jer aktivi dihari ke 2..
thanks 4 reading entry yg panjang menjela nie..
till then, daaaaaaa


 


7 comments:

dhiera said...
(Reply)

pika, makne ye phuket dgn krabi ni xda la jauh sangat ea?

shafika fieka said...
(Reply)

hehehe..a`ah xde la juah sgt..klo dhiera dr krabi nk ke phuket pon boley..naik boat jer..

elfarabi said...
(Reply)

salam pika, apa no contact island hopping ni? buleh bagitau? tq.

dhiera said...
(Reply)

oo..yke? ingat kan jauh~ macam tu, tinggal kat phuket atau krabi pun boleh la~

shafika fieka said...
(Reply)

elfarabi: try tgk link yg pika bg nie ekk

http://www.phuket2thailand.com/tour_info.php?id=10&LO=4

kteorg buat pertanyaan through email jer..

shafika fieka said...
(Reply)

dhiera: iyer..ape lg krabi la destinasi honeymood dhiera!..=)

dhiera said...
(Reply)

kita tengok hotel2 dekat krabi lagi murah dari phuket. hek. tapi tak jumpa lagi samada krabi ada x hotel yg ada private pool. hekhek