Friday, March 2, 2012

::Prosedur Nikah sama negeri

Bismillahhirahmanirrohim and Assalammualaikum..

Alhamdulillah lagi satu kerja kawen yang wajib disettlekan sudah selesai..setelah HIV test sudah dibuat, tunang pika terus proceed untuk uruskan berkaitan borang kebenaran kawen. Tunang kena uruskan cepat sebab dia kerja kat penang, xboleh selalu nak balik nak kena jimat duit..okey nak tahu serba sedikit prosedur nikah kawen sama negeri?? jom ikuti cerita saya!.


seronok borang pika sudah di cop!..blh kawen


Prosedur kawin sama negeri (Perak)

1. Korang kena amik borang kebenaran kawen (RM 1.00) kat pejabat agama islam negeri perak and borang HIV test (free)..sekiranya korang nk download terus borang kebenaran kawen pon blh LINK..tp HIV form still kne amik kt pejabat agama yer..

2. Kena dapatkan surat akuan bujang from majikan or ketua kampung..contoh surat akuan bujang

2. Pergi buat HIV test dekat Klinik Kesihatan yang berhampiran dgn kawasan rumah anda..certain KK xpayah buat appoinment..cam pika walk in jer..cerita HIV test

3. sudah selesai buat HIV test, pihak lelaki blh proceed dgn borang kebenaran kawen..
* isi form kebenaran kawen (bahagian wali kosongkan)
* lampirkan surat akuan bujang
*Sijil Kursus pra-perkahwinan (original)
*Sijil Kursus pra-perkahwinan (copy)
*salinan ic 2 orang saksi - 2copy
 done!

4.sudah siap okey sudah blh jumpa tok kadi (kariah kaw anda).bawa bersama 2 orang saksi yer.nnti tok kadi akan cek one by one form korang either lengkap atau tidak-  DonE!

5. Pika g umah amir untuk amik kesemua borang serta lampiran untuk di bawa berjumpa tok kadi (kariah kaw rumah pika)

 
6. Pika sudah blh proceed dengan borang kebenarag kawen ..
* isi form kebenaran kawen
* lampirkan surat akuan bujang
*Sijil Kursus pra-perkahwinan (original)
*Sijil Kursus pra-perkahwinan (copy)
*salinan ic wali  (ayah pika)- 2 copy
*salinan ic 2 orang saksi - 2copy

 done!

7. pika minta ayah uruskan untuk bawak kedua-dua borang kebenaran kawen kami jumpe tok kadi ( tok kadi nie kawan ayah, so xpayah pika n 2orang saksi g jumpe tok kadi)

8.nnti tok kadi cek jugak one by one, sudah lengkap bawak sume form kebenaran kawen ker Pejabat Agama Islam Perak.

semasa jumpe dengan tok kadi , boleh discuss tentang mahu nikah dimane..pika minta ayah cakap ngn tok kadi yang pika mahu nikah di rumah 25/5/2012 lepas isyak..tok kadi cek schedule die..die kate OK!..tp if xblh die akan bagi tau awal2..hope impian pika nk menikah dirumah menjadi kenyataan..=)

isnin nie baru ayah pika nk bwk borang kami ke pejabat agama islam perak..so insyaAllah if ade ape-ape yang penting nanti pika akan update entry ini..





5 comments:

SarahSyafiq said...
(Reply)

Salam kenalan=)
B2B Ipoh ye?
Tunang Sarah pun dari ipoh.
Boleh la share yg best dari ipoh kan..=)

shafika fieka said...
(Reply)

hai sarah..tunang sarah syafiq yer??rasenyer kawan sek rendah dulu..salam perkenalan jugak..=)

akudidi said...
(Reply)

pika tolong dd, nak tgk contoh surat akuan bujang bleh?

shafika fieka said...
(Reply)

blh yang..meh bg email address..nnti pika sent by email..=)

Nur Aswana said...
(Reply)

salam...
salam perkenalan...
maaf bertanya
pika amek masa bape lama nk settlekan borang nikah tu?